Mit spørgsmål er i realiteten lidt usammenhængende

Underkategori: Østers

2009-05-07 02:15:01
Spørgsmål indsendt af Niels Kirk, København S



Mit spørgsmål er i realiteten lidt usammenhængende, men vi er en lille gruppe, der under en middag forsøgte at kortlægge en østers liv. Vi ved faktisk en hel del, men hvad vi ikke kan finde/forstå er, hvordan østersen danner sine skaller. Eftersom den har et langt anderledes inderste lag, eller hvad?
Niels Kirk, København S



Svar fra brevkasse

Østers danner sine skaller på samme måde som de fleste andre muslinger.
Væksten foregår i princippet på 2 måder. Skallen vokser i tykkelse ved at der hele tiden tilføjes tynde perlemorsbelægninger indvendigt på hele skallens inderflade. Muslingernes indvendige bløddele er – ud mod skallen - omgivet af en tynd hinde – kappen – som afsondrer dette perlemorslag. Dertil vokser skallen i størrelse hele vejen langs randen hvor kappen også har en vækstzone, der ”bygger til”, så skallen bliver større. Det er her ude langs randen at kappen nogle gange løsnes, således at et fremmedlegeme  - f.eks. et sandkorn – trænger ind mellem kappen og skallens inderste perlemorslag. Der lægges perlemor, lag på lag, udenom fremmedlegemet, der herved vokser op til en perle.
Af andre spændende ting om østersen kan nævnes at den kan blive ret gammel (20-30 år). Når der er kønsmodne efter knap et år er de hanner, men  hvis temperaturen stiger over de 12  C, og der findes rigeligt med føde bliver de hunner og producerer æg. Senere kan de igen blive hanner. Det lyder som det rene kønsskifteri, men i virkeligheden er de tvekønnede som så mange andre snegle og muslinger, der er blot tale om at det ene køn er midlertidigt undertrykt.
En anden speciel ting ved østers og nogle kammusling arter er at deres lukkemuskler består af både tværstribet muskulatur og glat muskulatur. Den tværstribede muskulatur arbejder hurtigt, men er ikke stærk og udholdende. Den glatte muskulatur er sejtrækkeren, der kan holde skallerne lukkede i ugevis med brug af kun lidt energi. Hos østers er den glatte muskulatur ca. 24 gange stærkere end den tværstribede.
Med venlig hilsen
Leif Øgaard
 
Dyrebrevkassen

 
Stil et spørgsmål til vores dyrlæger

Helt gratis!

Skriv et spørgsmål
Vi har samlet nogle af danmarks bedste dyrlænger

Så du kan få svar på dine spørgsmål