Hvor ofte skal jeg skifte vand for at kompensere for manglende pumpe i akvarium?

Underkategori: Fisk
Tema: Pasning, pleje, trivsel, aktiviteter, levevis

2014-10-09 06:30:55
Spørgsmål indsendt af Gunnar Hellmund, ÅrhusJeg har købt et Hex-a-fun akvarium på 15L og 2 slørhaler. I bunden er der sten (ca. 3mm i diameter) og plastikplanter.
Den til akvariet hørende pumpe larmer afsindigt meget, og da akvariet står på mit kontor, er det et stort problem.
Jeg vil gerne skaffe en lampe til akvariet.
Mine spørgsmål er:
Behøver jeg en pumpe?
Hvor ofte skal jeg skifte vand for at kompensere for manglende pumpe?
Er det forsvarligt at have en lampe tændt f.eks. 12 timer dagligt - eller vil det skabe store algeproblemer/problemer med uklart vand?
Gunnar Hellmund, ÅrhusSvar fra brevkasse

Kære Gunnar Hellmund
Jeg må nok bedrøve dig med, at et 15 liters akvarium til to slørhaler giver meget dårlige betingelser for fiskenes velvære og på lidt længere sigt overlevelse.
Skal fiskene klare det, kræver det først og fremmest 25 % vandskift 1-2 gange om ugen. Desuden skal alle uspiste foderrester fjernes/suges op 5-10 minutter efter fodring.
Jeg går ud fra, at den pumpe, du omtaler, er en luftpumpe. Du kan slukke den og se, om fiskene efter en times tid er begyndt at gælle kraftigere, eller at gå og suge luft ind i vandoverfladen.
Problemet med en lampe er først og fremmest varmen. Slørhaler har det ikke godt med temperaturer over 20-22 grader C. Der er ingen tvivl om, at jo mere lys, jo større mulighed for alger, men måske kan algevæksten holdes i skak ved hyppige vandskift.
Alt i alt vil jeg anbefale, at du udskifter de to slørhaler med et kampfisk eller en anden labyrintfisk eller med nogle mindre akvariefisk, der bedre svarer til de 15 liter. Under alle omstændigheder er jeg bange for, at de to slørhaler vokser fra akvariet inden for et års tid.
Med venlig hilsen
Poul Petersen

Dyrebrevkassen

 
Stil et spørgsmål til vores dyrlæger

Helt gratis!

Skriv et spørgsmål
Vi har samlet nogle af danmarks bedste dyrlænger

Så du kan få svar på dine spørgsmål