Dør fiskene pga. stress over flytningen?

Underkategori: Fisk
Tema: Pasning, pleje, trivsel, aktiviteter, levevis

2011-09-26 05:30:04
Spørgsmål indsendt af K.H. M. Rasmussen.



Min mor har et ca. 60 l akvarium. Da det skulle flyttes til en anden plads blev det tømt helt, og der blev indkøbt helt nye planter pga. trådalger i de gamle planter. Da der var mange snegle fik alle stenene en tur med kogt vand over sig. Altså som at starte helt på ny. Nu er der så sket det at allerede ca. 2-3 uger efter begyndte de nye planter at rådne op og vandet begyndte at få et hvidligt skær. Guppyungerne begyndte at få spidse haler og dø og ca. 2 uger efter ”flytning” begyndte en af guppyhunnere at skrumpe ind (den døde) og i går døde endnu en guppyhun, som havde tabt sig. Min mor har gjort som hun plejer med gødning til planterne og et middel mod hårdhedsgraden i vandet. Dør fiskene pga. stress over flytningen, nye planter m.m.? Hvad er det der sker med hendes planter - der er ikke meget tilbage af dem. De rådner.? Er det mangel på ilt? Der er sådan et bundfilter i akvariet, men der er ikke meget tryk på pumpen.
Nu hvor vi går over til den mørkere tid, skal der så være længere tid tændt for lyset i akvariet? Nogle af vores egne planter er begyndt at få trådalger, er det mangel på lys eller?
K.H. M. Rasmussen.



Svar fra brevkasse

Kære K. H. M. Rasmussen
Problemet i din mors akvarium er givetvis en dårlig vandkvalitet. Start med almindelig opslamning. Derefter kraftige vandskift (3/4 af vandet hver 2. dag) til fiskene ser ud til at have det godt igen. Gå så gradvist over til almindeligt vandskift (1/3-1/2 af vandet hver uge).
Drop blødgøringsmidlet. Både guppyer og de fleste af vore akvarieplanter trives ganske udmærket i vores almindelige, hårde ledningsvand.
I et nyanlagt akvarium skal der i starten fodres meget sparsomt og forsigtigt. Der skal først udvikles en bakterieflora. Der kan nedbryde affaldsstofferne som f.eks. foderrester og fiskenes afføring, før man kan begynde at fodre normalt igen. Fiskene kan sagtens klare sig i 8-14 dage uden mad og uden at tage skade, så start med at holde et par dages pause i fodringen. I øvrigt vil guppyer altid kunne finde noget spiseligt i akvariet, selv om man ikke fodrer.
Drop også gødningen til planterne. Den er i de fleste tilfælde helt unødvendig. Først efter længere tids forløb (½ - 1 år) kan man opleve, at enkelte kraftige planter som f.eks. sværdplanterne begynder at vise tegn på mangel af visse mikronæringsstoffer som f.eks. jern og mangan. Regelmæssige vandskift og normal fodring af fiskene er som regel nok til at holde planterne i god vækst. Overskydende næring er kun til gavn for algerne.
Akvarieplanter har brug for en god belysning i 10-12 timer i døgnet. Lyset skal helst tænde på samme tidspunkt hver dag - brug tænd-og-sluk ur. Trådalger stiller de samme krav til lyset som akvarieplanterne. Dog er alle alger i stand til at vokse hele døgnet rundt, hvorimod vores akvarieplanter holder en ca. 12 timers pause hvert døgn, så for lang tids belysning giver kun øget algevækst. Derimod kan lyset ikke blive for kraftigt - bortset fra den opvarmning, der ofte følger med de kraftige lamper.
Venlig hilsen
Poul Petersen

Dyrebrevkassen

 
Stil et spørgsmål til vores dyrlæger

Helt gratis!

Skriv et spørgsmål
Vi har samlet nogle af danmarks bedste dyrlænger

Så du kan få svar på dine spørgsmål