Vi byggede for mange år siden en havestue kaldet

Underkategori: Skrubtudse

2014-08-30 08:32:29
Spørgsmål indsendt af Jens Bloch, HolbækVi byggede for mange år siden en havestue kaldet - en klimaskærm - det vil sige, den er ikke lukket hermetisk hverken i bunden eller i ruderne. Tilsyneladende har vi bygget den på en den grønbrogede tudses vandringsvej. Vi er i hvert fald noget plaget af tudser, der ustandselig kravler rundt i bedene eller på gulvet. Nu er de også begyndt at kravle rundt i vinduekarmen og de er nærmest i stand til at klatre op ad væggene. Vi fanger i løbet af sommeren mange af dem og sætter dem langt væk, men lige meget hjælper det, der bliver ved med at være masser af dem. Egentlig er det ok med en tudse eller to, men i hundredvis er det lidt for meget af det gode, da de jo også har noget, de skal af med en gang imellem. Vi har prøvet på mange måder at forhindre dem i at komme ind, men de er ret drevne, og en gang har vi haft dem siddende i 1½ meters højde i dørsprækken, fordi vi havde forhindret dem i at komme den vej ind. Hvad kan vi gøre for at gøre livet lidt mindre attraktivt for tudser i vores havestue?
Jens Bloch, HolbækSvar fra brevkasse

Hej Jens.
Jeg kan udmærket sætte mig ind i, at det kan være byrdefuldt, hvis der er rigtigt mange tudser i jeres havestue. I har været uheldige, hvis I synes, der nu er lidt for mange til, at det er sjovt! Men jeg kan desværre ikke give dig en patentløsning på problemet. Jeg har ikke set forholdene og kan derfor ikke udtale mig konkret om, hvad I kan gøre. I har allerede brugt jeres sunde fornuft, og I må simpelthen prøve at udtænke en endnu snedigere løsning, så I kan holde tudserne ude fra havestuen!
Du skriver, at de nærmest er i stand til at klatre et godt stykke op ad lodrette vægge. Hvis I anbringer en vandret eller skråtstillet kant på sådan en lodret væg, ja så vil de ikke længere kunne forcere den. Hvis I vil lede tudserne uden om jeres havestue, så kan I evt. lave et lavt hegn, som de ikke kan klatre over. En højde på 15 cm vil være tilstrækkeligt, hvis der på overkanten er en kant, der enten er vandret eller skråner nedad. Jeg kan godt sætte mig ind i, at det kan være irriterende med sådan et lille hegn, hvis det f.eks. skal være lige ved havegangen, hvor man let kommer til at sparke til det.
Men jeg håber, at jeg i det mindste har givet jer lidt inspiration til at finde en hensigtsmæssig måde at holde de grønbrogede tudser ude fra jeres havestue – en måde, der både gør jer og tudserne glade! Jeg erkender, at det ikke bliver helt let.
Med venlig hilsen
Henrik Bringsøe
Nordisk Herpetologisk Forening

Dyrebrevkassen

 
Stil et spørgsmål til vores dyrlæger

Helt gratis!

Skriv et spørgsmål
Vi har samlet nogle af danmarks bedste dyrlænger

Så du kan få svar på dine spørgsmål