Jordegern- Når der er unger

Underkategori: Jordegern

2013-04-26 09:13:49
Spørgsmål indsendt af Erland Matthiesen, StruerJordegern- Når der er unger, er det så normalt at
hanner dræber ungerne? Når ungerne er voksne, sker der så noget ved at sætte dem sammen med
de voksne hanner igen? Jeg vil gerne vide mere
om jordegerne generelt. På forhånd tak.
Erland Matthiesen, StruerSvar fra brevkasse

Hej Erland
Jordegern er ikke sociale dyr af naturen. Tværtimod er de meget territoriale dyr, der forsvarer deres egen lille hule meget voldsomt. Kun under parringstiden mødes han og hun og parres for derefter at skilles igen.
Dette gør sig også gældende i vores stuer. Kun sjældent og hvis de har en stor voliere kan man være heldig med at have et par gående sammen hele tiden. Langt det mest almindelige er at den dominerende, som er hunnen, kuer hannen og hannen vil oftest kun opholde sig på et lille område af buret, f.eks. i et hjørne på bunden.
Så har man to jordegern har man brug for to bure. Og når man vil have unger skal de så sættes sammen, men kun hvis de begge er klar til det. For hunnens vedkommende udstøder hun små kaldelyde og prøver at lokke hannen til sig, og hannen skal selvfølgelig være kønsmoden d.v.s. med udviklede testikler. De skal så gå sammen et stykke tid hvor de vil parre sig mange gange. Tit vil det hjælpe (hvis de altså er tamme jordegern) at lade dem løbe rundt i stuen og så parre sig der under mere rummelige forhold.
Men når så hunnen er gravid, er det meget vigtigt at hannen fjernes igen, for under graviditeten er hunnen ekstra aggressiv over for andre jordegern. Så graviditeten og opfostringen af ungerne klarer hunnen helt alene uden hannens hjælp.
Så for at svare mere direkte på dine spørgsmål. Hannen vil ikke spise ungerne, for han bør slet ikke være i buret når der er unger, og jeg tvivler på at han overhovedet ville få lov til at nærme sig reden hvis han var der. Måske ville han endda blive slået ihjel af hunnen, dette er ikke ualmindeligt når man holder to i samme bur. Og heller ikke når ungerne er blevet voksne, bør de gå sammen med hannen eller med hinanden. Kønsmodne dyr skal have et bur for sig selv.
Derfor skal man også tænke sig om inden man anskaffer to jordegern og især inden man beslutter at parre dem, for hurtigt kan man ende med en hel flok dyr, der skal have hver deres bur.
Det er en god idé at spørge dyrehandelen først om de er villige til at overtage de unger unger man ikke selv kan beholde.
Kenneth

Dyrebrevkassen

 
Stil et spørgsmål til vores dyrlæger

Helt gratis!

Skriv et spørgsmål
Vi har samlet nogle af danmarks bedste dyrlænger

Så du kan få svar på dine spørgsmål