Jeg har hørt, at der er en frø i Australien

Underkategori: Frø

2013-04-26 04:35:27
Spørgsmål indsendt af Jimmi Martens, HelsingørJeg har hørt, at der er en frø i Australien, som hvis man sidder med den i hånden, kommer nærmest på trip og får hallucinationer. Hvad hedder frøen, og hvordan ser den ud?
Jimmi Martens, HelsingørSvar fra brevkasse

Hej Jimmi
En frø som den, du beskriver, må være giftig – hvis den da overhovedet eksisterer! Umiddelbart vil jeg gætte på, at du har lyttet til komikerduoen ”Gramsespektrum”.
I Australien er der talrige meget giftige dyr som f.eks. slanger, edderkopper og blæksprutter. Men mærkeligt nok er der ikke mange giftige australske frøer og tudser. Den giftigste er en stor tudse ved navn agatudse (Bufo marinus), som er vidt udbredt i Australien, men som faktisk slet ikke er en australsk tudse! Fra naturens side hører den hjemme i troperne i den nye verden (Amerika), og den blev indslæbt til Australien fra Hawaii i 1935. Selv om tudsen er ganske giftig, så skal man ikke forvente, at der opstår en eller anden form for giftvirkning, hvis man blot holder den i hånden. I naturen i Syd- og Mellemamerika har jeg flere gange fundet agatudser og har også samlet dem op, men der er aldrig hændt mig noget! Det vides, at hvis giften udtrækkes fra aflivede agatudser, og hvis et menneske derefter indtager den i små doser (f.eks. ved rygning), så skulle den kunne give en psykedelisk, hallucinogen virkning.
I Australien findes en gruppe af små giftige tudser, der er naturligt hjemmehørende dér. De tilhører en slægt, der har det latinske navn Pseudophryne. Men der sker heller ikke noget, hvis man kun holder sådanne tudser i hånden, fordi giften aktivt skal indføres i blodkarene, hvis der skal opnås en form for giftvirkning.
Hvis vi bevæger os væk fra Australien og retter blikket vestpå, så finder vi en interessant løvfrø i store dele af Sydamerikas nordlige halvdel. Det er en såkaldt gribefrø, der har det latinske navn Phyllomedusa bicolor. Indianerstammer i Peru tager først skindsekreter fra en levende frø, som så bliver sluppet løs igen. Denne gift skal tørres. Personen, som skal have påført giften, bliver bevidst givet et brændsår, og ned i det sår gnubbes frøens giftsekreter. Forsøgspersonen, som vi kan kalde ham, reagerer nu stærkt med en pinefuld diarré, opkastninger, en unaturligt høj puls og systemisk kollaps. Disse ubehagelige reaktioner overgår så til en trance og afløses dernæst af en tilstand med ekstremt høj mental skarphed og skarpsindighed, hvor sanserne skærpes til det yderste, hvilket ledsages af et meget højt energiniveau og fysisk udholdenhed uden behov for føde eller væske. Indianerne bruger denne effekt, når mændene skal på jagt og evt. ved forskellige rituelle handlinger. Men giften kan let blive dødelig.
I Syd- og Mellemamerika findes der mange af de utroligt farvestrålende små pilegiftfrøer eller farvefrøer, som også besidder en hudgift, som også har en virksom hudgift, men den virker ikke ved blot at holde en frø i hånden. I visse situationer kan giften da godt virke euforiserende (som en slags tømmermænd) ved at indtage den direkte i kroppen, men her vil effekten af disse højpotente toksiner langt overvejende være præget af farlige og meget ubehagelige følger som hjerteflimmer/hjertestop, kramper, iltmangel og nær-døden-oplevelser. Dog vil jeg understrege, at disse frøer er helt ufarlige i fangenskab, da frøerne danner deres gifte ud fra helt specielle små hvirvelløse dyr, som de udvælger. De foderdyr, som vi har adgang til, sætter ikke frøerne i stand til at danne gifte.
Jeg må konkludere, at paddegifte ikke er specielt egnede, hvis nogen skulle være interesseret i at lære om naturlige stoffer med euforiserende virkninger. Her vil planter som meskalinkaktus (peyotl) og svampe være mere relevante at studere.
Med venlig hilsen
Henrik Bringsøe
Nordisk Herpetologisk Forening

Frøer
Dyrebrevkassen

 
Stil et spørgsmål til vores dyrlæger

Helt gratis!

Skriv et spørgsmål
Vi har samlet nogle af danmarks bedste dyrlænger

Så du kan få svar på dine spørgsmål