Jeg bor i en kælder, hvor det er lidt fugtigt

Underkategori: Frø

2011-06-09 09:16:46
Spørgsmål indsendt af Rebekka Larsen, AalborgJeg bor i en kælder, hvor det er lidt fugtigt, og det resulterer i, at jeg har mange frøer, men her forleden så jeg et firben eller en salamander (er ikke sikker på hvad det er), Den er ca. 5-7 cm, brunlig, bredt hoved, lidt ligesom en krokodille. Jeg har den nu i et terrarium, hvor jeg har lagt jord i bunden, nogle planter med store blade og en lille skål med vand. Har den brug for mere? Hvad skal den spise? Hvordan får jeg fat i maden osv. Vær sød at fortælle lidt om den, og hvad det evt kan være. På forhånd tak
Rebekka Larsen, AalborgSvar fra brevkasse

Hej Rebekka.
Der er typisk en del padder – dvs. frøer, tudser og salamandre – som ved et uheld kan dumpe ned i en kælder eller kælderskakt. Det er egentlig ærgerligt. En kælder kan nemlig virke som en fælde for padderne, fordi de ofte ikke vil være i stand til at komme op igen. Men da jeg ikke har set jeres kælder, kan jeg ikke sige, hvordan I kan afskærme den, så padder ikke kan falde derned. Du kan se de forskellige arter af danske padder på Nordisk Herpetologisk Forening – http://www.nhf.dk/dkpadderogkryb.html – eller du kan på biblioteket finde gode bøger over Danmarks padder og krybdyr. Ud fra din beskrivelse kan jeg desværre ikke sige, hvilken padde der er faldet ned i kælderen. Men det skulle ikke undre mig, hvis det er en lille vandsalamander.
Jeg har stor forståelse for, at du synes, det kunne være sjovt at have sådan nogle padder i et terrarium. Men de danske padder betragtes som truede, og derfor må man ikke holde dem i fangenskab. Fra det sene efterår skal de f.eks. have lov at gå i en naturlig vinterdvale, og de vil således have det bedre i det fri. Om foråret og forsommeren kan du f.eks. opleve de danske padder yngle i vandhuller rundt omkring i Danmark, og det vil du næppe kunne opleve i et lille indendørs terrarium.
Jeg kan godt se, at det kan virke paradoksalt, at du af dit gode hjerte gerne vil redde nogle salamandre fra døden, når de dumper ned i kælderen (hvis de altså ikke selv kan komme op igen), og så kommer jeg med løftet pegefinger og belærer dig om, at du ikke må holde dem i terrarium!! Men jeg håber, at det er en trøst for dig, at hvis du bærer dem ca. 200 meter væk fra din bolig og anbringer dem i et buskads eller lignende sted, hvor de kan have det fugtigt og trygt, så vil du give dem de allerbedste vilkår for at føre et naturligt liv! De yngler sikkert i et lille vandhul eller havebassin i nærheden.
Med venlig hilsen
Henrik Bringsøe
Nordisk Herpetologisk Forening

Frøer
Dyrebrevkassen

 
Stil et spørgsmål til vores dyrlæger

Helt gratis!

Skriv et spørgsmål
Vi har samlet nogle af danmarks bedste dyrlænger

Så du kan få svar på dine spørgsmål