Hvad er forskellen på den måde dyr og mennesker tænker på?

Underkategori: Diverse

2006-11-15 08:45:31
Spørgsmål indsendt af Nadia



Hvad er forskellen på den måde dyr og mennesker tænker på?
Har I nogle artikler eller evt. hjemmeside I kan henvise til, hvor man kan læse om den måde dyr reagere på, i forhold  til deres instinktive behov?
På forhånd tak.
Nadia



Svar fra brevkasse

Det vil blive en meget meget lang afhandling, hvis dette emne skal behandles uddybende.
Der er specialister, på dette område, på Landbohøjskolen og universiteterne, som man eventuelt kan spørge til råds.
Jeg har lyst til at komme med enkelte kommentarer selv; måske kan du klare dig med dem.
Der er, naturligvis, stor forskel på dyrs og menneskers måde at tænke på. Især menneskehjernen, er meget veludviklet, i de centre, som bearbejder og lagrer informationer. Derfor er menneskehjernen langt bedre i stand til at indsamle data, behandle dem og vurdere deres betydning og vælge den rette handlingsmåde. både på kort og på lang sigt.
Menneskehjernen er langt bedre rustet til strategisk tænkeevne end dyrene.
Dyrs hjerne er godt udrustet, til at indlære og indprente en række forhold og at reagere hurtigt og præcist på farer, eller på fødeemner, som viser sig. Man kan, måske populært sige, at dyr ofte reagerer først og reflekterer lidt bagefter, mens mennesker ofte tænker først og reagerer bagefter. Der er den betydningsfulde forskel på dyr og mennesker, at dyr er nødt til at reagere hurtigt og præcist. Er dyret for længe om det, eller hvis det reagerer forkert, vil det som regel betyde døden. Sådan går det heldigvis ikke mennesker. Der er masser af hjælpeforanstaltninger til at træde til, når mennesker begår fejl.
Når dette er sagt, må det også siges, at mennesker og dyr på mange måder alligevel ikke er så forskellige. Vi mennesker bærer rundt på en biologisk arv, som vi har svært ved at håndtere. Vi reagerer ofte på samme måde som dyr, og har ofte de samme drifter (behov for mad, drikke og søvn).
Det er en arv, som er indarbejdet i alle højerestående dyr, gennem millioner af års evolution, og det kan vi ikke sådan lige slippe af med. Men det giver os tit nogle adfærds- og eksistensmæssige problemer, når vi både ligger under for vores behov, for at dække disse oprindelige drifter, med vores behov for at tænke moderne og indrette os på samfundets moraler.
Håber du kan bruge dette som svar.
Med venlig hilsen
Leif Øgaard.

Dyrebrevkassen

 
Stil et spørgsmål til vores dyrlæger

Helt gratis!

Skriv et spørgsmål
Vi har samlet nogle af danmarks bedste dyrlænger

Så du kan få svar på dine spørgsmål