Viden
 

Bidt af kryb

- 08/02/10
kryb og insekter
Leif Øgaard, 49, er uddannet zoolog på Købenshavns universitet. "Jeg havde været ansat på landbohøjskolen i 10 år, da jeg valgte, at starte mit eget firma, Saturnia. Det var meget svært i starten, og jeg tjente næsten ingenting. Efterhånden begyndte det dog, at gå bedre, da flere og flere mennesker begyndte, at holde krybdyr", fortæller Leif, mens han står og roder nede i en kasse med nogle meget store melorme, der til forveksling ligner labre larver.

"Jeg har mange private kunder, men også dyrehandlerne og zoologiske haver sælger jeg en del insekter til. Desuden eksporterer jeg til 5 lande." Leif viser nogle utrolig flotte natsommerfugle og en masse æg frem. "Det er lykkedes mig, at få sommerfuglene til, at yngle. De yngler kun 1 gang om året. Det er utrolig spændende."

Nicheproduktion 

Efterhånden som flere og flere mennesker holder krybdyr og eksotiske dyr, er der kommet et stort behov for insekter som foder. Insekterne bliver serveret levende, så kæledyrene skal selv fange dem. "Mange dyr lever af insekter, bl.a. edderkopper, silkeaber, fugle og krybdyr. De snupper en græshoppe, som vi andre spiser en banan", fortæller Leif. Vi står i receptionslokalet i Vanløse, og man kan fornemme den subtropiske temperatur, der skal være tilstede, for at insekterne har optimale ynglevilkår.

"Det går fint, med at få insekterne til, at yngle, men det er ikke bare ligetil. Det er en nicheproduktion, og man skal vide, hvad man gør", siger Leif mens han prøver, at få styr på de græshopper, vi skal fotografere. Græshopperne bliver mere aktive jo varmere, der er. Der er varmt i lyset fra fotolampen, så det ender da også med, at vi må fange to græshopper, der er hoppet ned i fototasken.

Insekter på det hvide lærred 

Det er dog ikke alle insekter, der ender som foder. Nogle bliver lejet ud til film og reklamer - og til andre lidt mere ekstreme events. "Jeg havde engang en meget anderledes opgave. Jeg skulle levere 50.000 døde fluer til en kunstner. Hver flue skulle være en rasterprik i hans billede. En anden kunde skulle bruge en masse levende kålsommerfugle til en udstilling. Sommerfuglene skulle flyve rundt i lokalet, mens folk gik og så på kunstværker. I øjeblikket kan mine fluer studeres i et kunstværk på Statens Museum for kunst, hvor der er 20.000 fluer i et træhus."

Græshoppeplager 

Den afrikanske ørkenvandregræshoppe er en meget yndet spise for flere dyr. Men den kan også være et meget stort problem, de steder, hvor den lander i store flokke. De store flokke spiser afgrøderne på markerne. Når græshoppen har lagt sine æg, bliver de udviklet i løbet af 11-15 dage. Nymferne bliver udviklet i løbet af ca. 30 dage. De skifter ham ca. 6 gange, inden de når voksenstadiet.

En voksen afrikansk ørken vandregræshoppe bliver ca. 2 måneder gammel. Når man har med fremmedartede insekter og dyr at gøre, er det vigtigt, at man ikke lukker dem ud i naturen, da de ikke lever her i Danmark. Gør man det, kan der nemlig ske store skader. Man kender problemet fra andre lande, f.eks. fra Australien, hvor kaninerne er kommet til, og forvolder store skader. Kaninerne hører oprindeligt ikke til i Australien.


Tilbage til oversigten