Kat
 

Allergivenlige katte

- 23/08/21

Findes der allergivenlige katte?

Det er et spørgsmål, mange stiller, hvis de er allergikere og gerne vil have en kat. Det korte svar er nej. Der findes ikke decideret en katterace, der er komplet allergivenlig for mennesker.

 

Allergi over for katte

Jamen, er alt håb om at få kat, hvis jeg er allergiker, så ude? - Ikke nødvendigvis. Der er nemlig forskellige former for allergi, som man kan have over for katte. Nogle mennesker er allergiske over for kattenes skælproduktion - her kan det være en fordel at finde en kat, der ikke har en dobbelt pelsdragt, hvilket de fleste katte faktisk har - der er et mindre udvalg af racer, der ikke har en dobbelt pelsdragt, det kunne for eksempel være: Sphynx, Cornish Rex og Siameserkatte.

 

Hvis det er kattens skæl, du er allergisk over for, så er der stadig håb, men hvis der derimod er proteinen fra for eksempel kattenes spyt, du er allergisk over for, kan det være en anden sag, da det jo er naturligt at alle katte producerer spyt. Her bliver det straks sværere, at finde en kat, du ikke kommer til at være meget allergisk over for. 

 

Hvordan passes og plejes en allergivenlig kat?

Hvis du alligevel finder ud af, at der lige præcis er en katterace, som du kan leve med selvom, du er lidt allergisk over for dyr. Så er der nogle ting, du kan være opmærksom på at få gjort, så du gør vilkårene bedst mulige for dig og din allergi. 

 

Nu når du er allergisk over for katte men har en skøn kat på trods af det, vil det være en rigtig god idé, at børste katten - gerne ofte. Når du børster din kat ofte, mindsker du de allergiske reaktioner. Når du børster katten ofte, resulterer det også i, at der ikke kan være så mange løse kattehår, der kan hvirvle rundt i hjemmet.

 

Dertil er det også en god idé at gøre rent ofte samt lufte meget ud i hjemmet. Alt stof, som katten kan komme i kontakt med som for eksempel sofaer, puder, gardiner, sengetøj m.v., bør hyppigt blive vasket, da både skæl og hår rigtigt kan sætte sig fast her. 

 

Allergivenlig kat og allergivenligt hus

Så det korte af det lange er; der er ikke nogen katterace, der er decideret allergivenlig - der er bare katte, der er lettere at leve med end andre, hvis man uheldigvis er allergisk over for katte. Hvis blot du vælger en af de katte, der anbefales til allergikere samt får børstet den ofte samtidig med, der bliver gjort hyppigt rent - så er du nået et godt stykke hen ad vejen.
Allergi er selvfølgelig individuel fra person til person, så det kan også være meget individuelt, hvor meget og hvor lidt, man kan være sammen med kattene, og om man overhovedet kan have kat.

 


Tilbage til oversigten