Hund
 

10 madvarer hunde ikke spise

- 07/02/17
hunde kan ikke tåle disse madvarer

Din hund kan tåle det meste, men der er madvarer, som den bestemt ikke må spise. Nedenfor har vi listet en række madvarer, som indeholder stoffer, der er potentielt skadelige og i værste fald dødelige for hunde.

Til hver af de enkelte madvarer har vi skrevet om de forskellige forgiftningssymptomer, så du har noget at gå ud fra, hvis du mener, at din hund er blevet forgiftet.

Køb markedets BILLIGSTE hundefoder - altid TILBUD!

Selv om din hund sidder med store bedende øjne, som til tider kan være svære at modstå, så skal du altså afholde dig fra at give den nedenstående madvarer. 

Hunde kan ikke tåle chokolade

Chokolade er den hyppigste årsag til, at hunde ender en tur hos dyrlægen. Chokolade indeholder stoffet theobromin, som selv i små mængder kan være skadeligt for hunden. 

Afhængig af hvor meget chokolade, hunden har spist, kan følgende symptomer opstå: opkast, diarré, ophidselse, krampe, nervøsitet, hyperaktivitet, feber, tissetrang, hjerterytmeforstyrrelser og i værste fald kan hunden dø.

Chokolade er dog først dødbringende ved indtagelse af store doser, men de øvrige symptomer ses allerede ved lave doser.

Jo mørkere chokolade desto højere dosis theobromin og jo giftigere er det for hunden. Der skal faktisk ikke mere end 10 gram 70% chokolade til at skabe en chokoladeforgiftning hos en hund. Hvid chokolade indeholder i øvrigt stort set ingen theobromin.

Hunde kan ikke tåle avocado

Avocado er rigtig farlig for hunde, såvel som for katte og de fleste andre dyr. Avocado indeholder det giftige stof persin, som findes i både frugtkødet, stenen og planten. Har din hund indtaget avocado, kan symptomerne være opkast, diarré, vejrtrækningsproblemer og hjerterytmeforstyrrelser.

Hunde kan ikke tåle rosiner og vindruer

Visse hunde må på ingen måde spise rosiner og vindruer, da de kan forårsage maveproblemer og alvorlige nyreproblemer. Om det skyldes sprøjtegifte eller særlige stoffer i rosiner og vindruer, vides ikke med sikkerhed.
 
Man ved dog, at nogle hunde kan blive meget syge og endda dø af ganske få rosiner, mens andre kan spise dem hele livet uden at blive syge.

Hunde kan ikke tåle nødder

Nødder, herunder især valnødder og macadamianødder, er meget giftige for din hund. Symptomerne, på at din hund har spist nødder, vil vise sig inden for 12 timer. De forskellige symptomer kan være alt lige fra feber, forhøjet puls, mistet balanceevne, opkast og lammelse.

Hunde kan ikke tåle løg og hvidløg

Det kommer måske som en overraskelse for nogen, at hunde ikke må spise løg og hvidløg. De 2 typer løg kan forårsage blodmangel og vejrtrækningsproblemer, da de indeholder et stof, der kan ødelægge hundens røde blodlegemer.

Hunde kan ikke tåle slik

Slik, såsom tyggegummi og minttabletter, der indeholder ingrediensen xylitol, kan forårsage et pludseligt fald i hundens blodsukker-niveau. Ved indtagelse af xylitol kan hunden miste sin koordinationsevne og få anfald - forbliver tilstanden ubehandlet, kan den risikere at dø.
 
Xylitol er noget af det værste, en hund kan spise, og bare 10 stykker tyggegummi indeholder nok xylitol til, din hund kan få akut leverskade.

Hunde kan ikke tåle kaffe, te og cola

Koffeinholdige drikke som kaffe, te og cola kan være skadelige for din hund. Te og cola indeholder ligeledes theobromin, som også findes i chokolade. Koffein vil påvirke hundens centralnervesystem og hjerte, som vil resultere i, at hunden vil blive rastløs, få hjerteproblemer, muskelsitren og kaste op.

Hunde kan ikke tåle dej

Spiser din hund gærdej, kan samme reaktion ske i hundens mave, som når brød hæver. Har din hund spist meget gærdej, kan dens tarme bliver drejet rundt, hvilket vil resulterer i voldsomme mavesmerter, krampe, diarré og opkast. I værste fald kan det ende med en akutoperation.

Hunde kan ikke tåle stenfrugt

Æblekerner, kirsebærsten, blommekerner og abrikossten indeholder giftstoffet cyanid, der er ekstremt giftigt i store mængder. I små mængder er der oftest ikke noget at bekymre sig for, men sørg for at din hund ikke plyndrer al nedfaldsfrugt i haven.

Hunde kan ikke tåle alkohol

Det er måske meget indlysende, at hunde ikke kan tåle alkohol, da det kan skade dens lever og hjerne. Dog er det nok de færreste, der er klar over, at selv ganske små mængder alkohol og øl kan forårsage opkast og i værste fald lever- og hjerneskade.
  OBS: Som vi har nævnt flere gange i artiklen, så er der ikke 2 hunde, der er ens. Der vil derfor være hunde, som kan tåle én eller flere af ovenstående madvarer, uden der opstår problemer.
 
Som udgangspunkt er ovenstående madvarer dog potentielt giftige for hunde, og risikoen for forgiftning er størst hos de små hunde. Der er altså stor forskel på, om det er en lille chihuahua eller en stor grand danois, der spiser en plade chokolade.

Har du mistanke om, at din hund er blevet forgiftet, så bør du hurtigst muligt kontakte din dyrlæge, da visse forgiftninger er så alvorlige, at de kræver behandling nu og her. Er det uden for åbningstid, findes der en række vagtdyrlæger, som har akutvagt.

Læs eventuelt også vores omfattende guide om hundefoder


Tilbage til oversigten