Vi har et akvarie på 1000 l (længde 2 m)

Underkategori: Øgle
Tema: Pasning, pleje, trivsel, aktiviteter, levevis

2002-08-02 06:26:22
Spørgsmål indsendt af Nanna Lund



Vi har et akvarie på 1000 l (længde 2 m), som vi gerne vil lave om til terrarie. Kan man det? Og hvilke dyr (især øgler) kunne vi holde? Vi har aldrig prøvet dette før, så det skal være nogle ”lette” dyr (er dog vilde med kamæleoner). Kan en høj luftfugtighed give problemer med skimmelsvamp og lignende. i kælderen, hvor det står?
Nanna Lund



Svar fra brevkasse

Hej Nanna.
Et akvarium kan da godt ombygges, så det bliver et godt terrarium, men det kræver flere ændringer, der kræver lidt teknisk snilde og gerne forudgående erfaring med at bygge terrarier. For det første er der ventilationen, der i et akvarium ikke giver de bedste muligheder, at det kun er åbent foroven. Den bedste form for ventilation er, hvis man laver to diametralt modsat placerede ventilationsåbninger i terrariet. F.eks. kan den ene åbning være nederst til venstre og den anden øverst til højre. Det grundlæggende princip er, at varm luft stiger til vejrs. Da luften i terrariet i reglen er varmere end i stuen, vil den stige op gennem åbningen øverst til højre i terrariet, og så vil der langsomt blive trukket frisk luft ind gennem åbningen nederst til venstre. Herved vil der være en god luftfornyelse i hele terrariet. Hvis der kun er åbent i toppen af terrariet, kan der opstå for megen stillestående luft nede i bunden af terrariet, typisk i kanter og hjørner, og det er ikke så sundt for dyrene. Derfor kan det være nødvendigt enten at fjerne den ene siderude i akvariet eller få skåret et hul nederst i den ene siderude, så denne åbningen kan dækkes med metalvæv. Men der er altid en risiko for, at en rude i et akvarium går i stykker, selv når den dygtigste glarmester skal skære hul i den!
Det andet problem ved et akvarium er, at det skal betjenes ovenfra. For et terrarium er det en stor fordel at bruge skyderuder i fronten, hvilket gør hele arbejdet med dyrene i terrariet lettere. Hvis du skal fodre med flyvende insekter, vil du også miste væentligt flere, hvis det skal betjenes ovenfra, da disse oftest flyver opad. Dvs. du skal fjerne den store frontrude i akvariet, hvilket kan være svært. Tit er akvariet konstrueret således, at det er nødvendigt at smadre forruden for at fjerne den! Nede under skyderuderne skal der være en kant, som gøre det muligt at være et tilstrækkeligt tykt bundlag i terrariet. Hvis du laver skyderuder i fronten, kan du også lave ventilationsåbninger neden for skyderuderne, og så behøver du ikke at lave ventilation i en siderude
Ja, det er nok ikke så let at bygge et akvarium om til et godt terrarium, men det kan lade sig gøre!
Almindelige akvariedimensioner er kun velegnede til bundlevende krybdyr og padder, da akvarier ikke er særligt høje. Du skal derfor ikke holde klatrende arter i et ombygget akvarium, men udelukkende bundlevende arter. Det vil i reglen sige ørken- og savannelevende arter. Der er mange gode terrariedyr af den kategori. I ”Aschehougs Terrariebog” (skrevet af Davies & Davies) kan du få megen god inspiration til, hvilke arter der kan komme på tale. Også her i Dyrebrevkassen og i Nordisk Herpetologisk Forening har vi beskrevet mange forskellige arter.
Sluttelig vil jeg da også lige knytte en kommentar til kamæleoner, som du er vild med. Jeg kan godt forstå din begejstring over disse fantastiske øgler! Men de er meget svære og egner sig bestemt ikke for begyndere. De er ydermere klatrende og vil aldrig have det rigtigt godt i et ombygget akvarium. Dem bør du – desværre – nok lade være at købe.
Hvis der i forvejen er skimmelsvamp og fugtproblemer i din kælder, så vil enhver forøgelse af fugt dernede være negativ. Og hvis det er tilfældet, bør du kun have et tørt terrarium i kælderen, hvilket ikke vil skade. Et tørt terrarium skal have en del varmekilder, og ekstra varme i en lidt fugtig eller klam kælder vil faktisk være meget gunstigt for dens klima! Hvis der ikke i forvejen er fugtproblemer i kælderen, vil et velfungerende regnskovsterrarium ikke gøre nogen skade. Jeg går ud fra, at der jævnligt luftes ud i kælderen.
Med venlig hilsen
Henrik Bringsøe
Nordisk Herpetologisk Forening

Dyrebrevkassen

 
Stil et spørgsmål til vores dyrlæger

Helt gratis!

Skriv et spørgsmål
Vi har samlet nogle af danmarks bedste dyrlænger

Så du kan få svar på dine spørgsmål