Skal have et terrarie og bo i, men jeg ved ikke

Underkategori: Øgle
Tema: Pasning, pleje, trivsel, aktiviteter, levevis

2000-06-26 03:09:58
Spørgsmål indsendt af jeg ved heller ikke, hvad den spiser. Frederik.



Hej jeg hedder Frederik, jeg er 7 år og jeg skal have en mælkesnog. Den skal have et terrarie og bo i, men jeg ved ikke, hvordan jeg indretter det, jeg ved heller ikke, hvad den spiser. Hilsen Frederik.



Svar fra brevkasse

Hej Frederik
I forhold til, at du kun er 7 år gammel, skriver du jo flot og fejlfrit! Jeg går ud fra, at du har fået dine forældre eller en ældre kammerat til at hjælpe dig med at skrive til Dyrebrevkassen. Det vil være rigtigt godt, hvis det er dine forældre, der har hjulpet dig ved computeren, for de vil have et meget stort ansvar, hvis du allerede nu vil holde dyr.
Nu kan jeg slet ikke beskrive alle de ting, som I skal sørge for, når I skal have en slange i et terrarium. I må først låne eller købe nogle gode terrariebøger, så I kan finde ud af, hvad I skal gøre. Først og fremmest vil jeg anbefale ”Aschehoughs Terrariebog”, der er skrevet af Davies og Davies. Den gennemgår alt muligt interessant og relevant inden for terrariehobbyen. Når det gælder bygning og indretning af terrarier, så kan I på biblioteket låne bind 1 og 2 af ”Terrariekundskab” skrevet af Jørgen Christiansen (udgivet af det lille forlag Rana, der dog ikke eksisterer længere).
Der findes mange arter og underarter af mælkesnoge (slægten Lampropeltis) fra Nord- og Mellemamerika, og det er vigtigt at vide, hvilken art I agter at købe. Men jeg vil gerne understrege, at mælkesnoge (hedder også kongesnoge, som jeg foretrækker at kalde dem) er nataktive. En kongesnog skal – som andre slanger – have et par skjul, hvor den kan krybe i tryghed og sikkerhed, når den måtte ønske det. Den vil gemme sig stort set hele dagen, og mange mennesker finder det noget trættende i det lange løb. Tror I ikke også, at I bliver trætte af en slange, som man næsten aldrig ser fremme? OK, hvis I fortsat gerne vil have en kongesnog, så har jeg tidligere skrevet om kongesnoge her i Dyrebrevkassen, så I kan prøve at læse mine tidligere ”slange-svar” igennem.
I stedet vil jeg dog anbefale jer at købe en KORNSNOG, som overvejende er dagaktiv. Der er ganske mange terrarianere, der opdrætter kornsnoge, og gennem vores forening plejer NHF det at være muligt at købe gode opdrætsdyr. Umiddelbart synes jeg, at det er sjovest at have et par i stedet for blot ét dyr, men til at begynde med kan I jo nøjes med at købe en enkelt slange. Her i Dyrebrevkassen har jeg flere gange fortalt, hvordan man bør passe kornsnoge, så I kan prøve at finde disse svar. Grundliggende er der store ligheder i, hvordan kongesnoge og kornsnoge skal passes.
Kornsnogen er en af de hyppigst sete slanger i terrariekredse. Og ikke uden grund, for den er et fremragende terrariedyr og samtidig en flot og aktiv slange. Den er en smuk art af rottesnog med en brunorange til rødorange bundfarve, hvorpå der er afsat en serie af mørkere ”sadler”, der har en sort kant. Totallængden bliver sjældent over 130 cm. Den forekommer i det sydøstlige U.S.A. på en lang række halvtørre til halvfugtige biotoper.
Et terrarium til et voksent par kan f.eks. måle 100 x 65 x 50 cm (længde x højde x bredde). Benyt et tørt bundlag og anbring nogle stabile klatregrene i terrariet. På bunden kan du arrangere et par skjulesteder af flade sten eller kraftige rødder. En lufttemperatur på 24-26  C med varmepladser på over 30  C vil være passende om dagen. Sluk for lys og varme om natten.
Kornsnoge æder i naturen forskellige gnavere, øgler og fugle. I fangenskab æder de fleste kornsnoge villigt mus og andre gnavere. Det er også let at få dem til at æde døde mus. Det er således ganske praktisk at opbevare aflivede mus i dybfryseren. Ved fodring skal musene naturligvis være helt optøede, inden de tilbydes slangerne. Når du fodrer med døde mus, er det let at indsprøjte vitaminer i dem først. Der er i øvrigt mange andre slanger, der gerne æder døde byttedyr. Små kornsnoge kan være problematiske at få til at acceptere museunger, da de i naturen overvejende ernærer sig af små øgler. På et tidspunkt vil det som regel lykkes at få dem til at æde mus, men nybegyndere bør ikke anskaffe sig unge kornsnoge.
Dette er en art, som er let at opdrætte. Omkring fire uger efter en vellykket parring vil hunnen lægge sine 10-15 æg. De skal udruges under fugtige forhold i en speciel rugemaskine. Men det fører nok for vidt at gå i detaljer med opdræt her!
Med venlig hilsen
Henrik Bringsøe
Nordisk Herpetologisk Forening

Dyrebrevkassen

 
Stil et spørgsmål til vores dyrlæger

Helt gratis!

Skriv et spørgsmål
Vi har samlet nogle af danmarks bedste dyrlænger

Så du kan få svar på dine spørgsmål