Så også en fra samme kuld. Vi synes blot

Underkategori: Øgle
Tema: Sygdom, parasitter, neutralisering

2001-04-01 08:04:15
Spørgsmål indsendt af Sven Nielsen, Stokkemarke



Min kærestes søster købte en grøn leguan, og ca. 1 måned efter købte vi så også en fra samme kuld. Vi synes blot, at det er lidt underligt, at vores grønne leguan kun er ca. 1/3 så tyk som søsterens.
Vores leguan går i et noget større akvarium (325 l.), har rigelig adgang til vand, får UV-a og UV-b-stråler i modsætning til søsterens, der har 2 alm. el-pærer. Derudover får (og spiser godt) vores leguan frugt, grønt og tørfoder efter forskrifterne, sammen med vitaminpulver. Kan vores være ”bagefter”, eller er det sygdomstegn, at den ikke følger efter i størrelse?
Sven Nielsen, Stokkemarke



Svar fra brevkasse

Hej Sven
Der kan være ret stor størrelsesforskel på grønne leguaner, selv inden for samme kuld. Nu skriver du ikke noget om, hvor lang tid i alt I har haft jeres leguan, og hvor lang tid din kærestes søster har haft sin. Hvis den ene leguan har fået et kraftigere foder, kan den være vokset hurtigere. Men ofte er det de største og kraftigste leguanunger, som bliver solgt først hos en dyrehandler, og så kan det være, at jeres leguan har været et "skravl"! Men hvis jeres leguan æder, vokser og virker sund, er der nu ingen grund til bekymring.
I skal være forberedt på, at begge leguaner skal have meget større terrarier, end de har nu, og leguanterrarier skal være høje med kraftige klatregrene! Desuden bør man ikke holde grønne leguaner alene. De skal have selskab af andre grønne leguaner (men voksne hanner bør ikke holdes sammen, da de vil begynde at slås).
Foderet bør langt overvejende bestå at bladmateriale som f.eks. mælkebøtter og skvalderkål. Det er generelt bedst med grønt fra naturen, hvis de ikke plukkes fra særligt forurenede steder. Frugt bør ikke danne grundfoderet.
I Nordisk Herpetologisk Forenings tidsskrift kan du læse gode artikler om, hvordan man holder og opdrætter grøn leguan. F.eks. var der en opdrætsartikel i 1998, og i 1997-årgangen var der nyttig artikel om foder til grøn leguan.
Du er lidt inde på, om jeres leguan måske er syg. Det kan jeg naturligvis ikke sige, når jeg ikke har set den. Men det kan være en god idé at konsultere en krybdyrkyndig dyrlæge. I København kan jeg f.eks. anbefale Dyreklinikken v/Enghave Plads, Istedgade 91, tlf. 3331 1280.
Held og lykke!
Med venlig hilsen
Henrik Bringsøe
Næstformand i Nordisk Herpetologisk Forening

Dyrebrevkassen

 
Stil et spørgsmål til vores dyrlæger

Helt gratis!

Skriv et spørgsmål
Vi har samlet nogle af danmarks bedste dyrlænger

Så du kan få svar på dine spørgsmål