Jeg står med et stort problem... .

Underkategori: Øgle
Tema: Fodring

2003-03-17 02:07:05
Spørgsmål indsendt af Jakob



Hej!
Jeg står med et stort problem...
Luftfugtigheden er i vores terrariet er alt for lav. ca. 60 %, når vi har brugt vandforstøver. Men hvis ikke den bliver brugt flittigt i løbet af dagen kommer fugtigheden ned på 30 %.
Min kæreste og jeg har bygget terrariet på ca. 650 liter i træ med glas skydedøre i fronten. I det har vi en grøn leguan på to år. ”Taget” er rektangulært hønsetrådnet. Oven på det har vi: en 150 watt infrarød varmepære, en 75 watt kombineret varme og uv spot(uv a), uv lysstofrør(uv b) samt et akvarielysstofrør til at give terrariet en daglignende belysning. I Bunden er der en 50 watt varmekabel der også ligger under vandbassinet for at få vandtemperaturen op på ca. 30 grader. Midt i terrariet er der en almindelig 100 watt pære for at få temperaturen midt i terrariet op på ca. 24 grader. Altså for koldt.. Temperaturen på solpladsen er ca. 46 grader. I bunden har vi flere planter, blandt andet mini bambus. På en af siderne hænger en efeu.
Fra den dag vi fik leguanen hjem har den ikke selv taget føde til sig.. En af grundene er at gennemsnitstemperaturen om natten kom ned på 19 grader, hvilket jeg fandt ud af senere var noget for koldt. Vi har prøvet at placere dens mad flere steder i terrariet, men forgæves.
1: Hvad har vi af muligheder for at få luftfugtigheden op?
2: Hvordan får vi gennemsnitstemperaturen hævet?
3: Hvordan kan vi få leguanen til at spise selv igen?
På forhånd tusind tak for hjælpen
Jakob



Svar fra brevkasse

Hej Jakob.
I naturen bidrager den tætte vegetation til at hæve luftfugtigheden, men det er svært i et leguanterrarium, fordi leguaner ødelægger eller æder planterne. Det er udmærket, at du opvarmer vandet. Men hvis du vil gøre det endnu bedre, bør du benytte en vandbeholder med en noget større overflade og stadig opvarme vandet. I gamle dage kunne man købe fremkalderbakker hos fotohandlere – de var netop store og lave. Selvom den slags mørkekammerarbejde er ved at være en sjældenhed, så vil det stadig være muligt at købe fremkalderbakker. Du kan anbringe våd sphagnum i sådan én, fordi der fordamper mere vand fra en overflade af våd sphagnum end fra en ren vandoverflade. Det skyldes, at sphagnum vil have en større samlet overflade end vand. Også her vil det være godt med opvarmning.
Der findes også automatiske vandforstøvere og tågeanlæg, som Frøgruppen i Nordisk Herpetologisk Forening arbejder meget med i deres terrarier. Hvis du bliver meldt ind i NHF, vil du sikkert kunne få hjælp fra Frøgruppen, som har denne hjemmeside:
http://www.nhf.dk/dartfrog
Hvis du vil meldes ind i NHF, kan du læse mere om det her:
http://www.nhf.dk/info.html#medlem
Hvis du vil have en højere lufttemperatur i terrariet, så bør du sætte endnu en kraftig varmelampe op. En nattemperatur på 19° C er nu ikke for lav, hvis blot dagtemperaturen bliver høj.
Hvis leguanen slet ikke æder, så skal du hurtigst muligt bringe den til en krybdyrkyndig dyrlæge. En højere luftfugtighed vil da være bedre for dens trivsel, og f.eks. vil hamskifte i reglen forløbe lettere i et fugtigt klima. Men du skal ikke regne med, at en højere luftfugtighed vil gøre underværker og bare uden videre få leguanen til at æde! Jeg bemærker, at du bor i det østlige Jylland, og så vil jeg råde dig til at kontakte denne dyrlægeklinik nær Århus:
Abild Dyreklinik (ved Knud Steensborg)
Hovedgaden 41
8220 Brabrand
Tlf. 8626 3511
Med venlig hilsen
Henrik Bringsøe
Nordisk Herpetologisk Forening

Dyrebrevkassen

 
Stil et spørgsmål til vores dyrlæger

Helt gratis!

Skriv et spørgsmål
Vi har samlet nogle af danmarks bedste dyrlænger

Så du kan få svar på dine spørgsmål