Jeg overvejer at anskaffe mig en/nogle husgekko(er)

Underkategori: Øgle
Tema: Pasning, pleje, trivsel, aktiviteter, levevis

2001-01-30 05:06:42
Spørgsmål indsendt af Rasmus



Jeg overvejer at anskaffe mig en/nogle husgekko(er), men jeg ved ikke så meget om den.
Hvor mange kan man holde sammen? Hvad skal der være i dens terrarie? Er den et bunddyr eller kan den klatre? Hvor stort skal dens terrarie være? Kan man se forskel på hannen og hunnen?
En af mine venner siger, at den kan blive ”tam”. Er det rigtigt? Kan den lide at bade, skal der være et bassin i dens terrarie? Hvilken temperatur skal der være i dens terrarie? Skal der være mange planter, hvilket miljø skal der være?
Håber I vil hjælpe mig, for jeg har aldrig prøvet at have krybdyr før.
Venlig hilsen Rasmus



Svar fra brevkasse

Hej Rasmus
Det er godt, at du først vil undersøge grundigt, hvordan man holder krybdyr som terrariedyr, inden du anskaffer dig nogle. Jeg vil her besvare dine spørgsmål temmelig kortfattet, men inden du kaster dig ud i at bygge terrarium og købe dyr, så synes jeg, at du bør læse mere om krybdyr, og hvordan man holder dem i terrarium. Her synes jeg, at du først skal læse to bøger omhyggeligt igennem (så kan du f.eks. også se, om husgekkoer netop er de dyr, der vil passe dig bedst): ”Aschehoughs Terrariebog” (skrevet af Davies og Davies) og ”Øgler som terrariedyr” (skrevet af H. Jes). Hvis du bliver ved med at have en interesse for krybdyr, så bør du bestemt melde dig ind i Nordisk Herpetologisk Forening, som udgiver et flot blad med mange interessante artikler om krybdyr og padder. Du kan melde dig ind via vores hjemmeside,  www.nhf.dk
Husgekkoer kan være et vidt begreb, men i reglen drejer det sig om den sydøstasiatiske art, der har det latinske navn Hemidactylus frenatus. De er ret lette at holde, men du skal vide, at de er nataktive, så du vil ikke se nær så meget til dem, som hvis du satsede på dagaktive dyr. Af erfaring vil jeg sige, at mange bliver noget trætte af at holde nataktive dyr.
Husgekkoer kan ikke blive tamme! Men med tiden kan de blive fortrolige med dig og vænne sig til din tilstedeværelse, så de ikke flygter, når du viser dig. Her er det vigtigt, at du arbejder på krybdyrenes præmisser. Dvs. du må ikke betragte dem som kæledyr, fordi krybdyr bryder sig ikke om at blive fanget og taget op, de vil helst være for sig selv i terrariet, hvor de har det bedst. Det må man lære, hvis man har krybdyr. Jo mere de bliver fanget og håndteret mod deres vilje, desto mere bange bliver de for dig, og det kan ingen være tjent med. Hvis man gerne vil have egentlige kæledyr, bør man satse på f.eks. hund og kat.
Husgekkoer er rent klatrende øgler, der skal have et højt terrarium, hvor de kan klatre på bagvæggen, der skal være udstyret med f.eks. barkstykker og klipper. Inde bag disse steder skal de kunne skjule sig om dagen. Et terrarium på omkring 50 x 60 x 30 cm (længde x højde x dybde) kunne være passende til 1 han og 2 hunner. Der må aldrig være mere end én i hvert terrarium, da de er meget territoriale.
Temperaturen må om dagen gerne svinge mellem 24  C og 28  C. Det vil være i orden med nogle potteplanter i terrariet, men ikke for mange, for så mister du overblikket over og kontrollen med dyrene.
Nej, de kan ikke lide at bade. Hvis de falder ned i en vandskål, er der stor risiko for, at de drukner!
Du kan se forskel på hannen og hunnen ved at undersøge undersiden dyrene omkring kloakåbningen eller gattet. Hannen har dér nogle forstørrede skæl, hvor der er et lille hul (kaldes en pore) i midten. Hannen har både femoralporer (sidder på indersiden af lårene) og præanalporer (sidder foran kloakåbningen). Disse kendetegn kan du se afbildet på fire tegninger på side 36 i ovenstående bog ”Øgler som terrariedyr”.
Men som sagt, inden du anskaffer dig terrarium og dyr, så vil jeg råde dig til at læse de to ovenstående bøger grundigt igennem.
God fornøjelse!
Med venlig hilsen
Henrik Bringsøe
Nordisk Herpetologisk Forening

Dyrebrevkassen

 
Stil et spørgsmål til vores dyrlæger

Helt gratis!

Skriv et spørgsmål
Vi har samlet nogle af danmarks bedste dyrlænger

Så du kan få svar på dine spørgsmål