Jeg har lige anskaffet mig de første insektædende

Underkategori: Øgle
Tema: Fodring

2000-05-31 04:55:10
Spørgsmål indsendt af Lisbeta Midjord, Charlottenlund



Jeg har lige anskaffet mig de første insektædende øgler.
Det er to smalfingergekkoer, tror jeg de hed.
Mit problem er, at jeg har svært ved at fodre dem græshopper og fårekyllinger, der næsten er lige store som mine gekkoer (de er ca. 7 cm som voksne). Er der ikke noget mere fredelig føde, jeg kan give dem?
Derudover har jeg lidt problemer med opvarmningen af terrariet, Jeg bruger en varmeplade, jeg fik at vide at der skulle være 32-36 grader, men det er der ikke, alligevel ligger de midt i terrariet, altså ikke der hvor der er varmest.
Er jeg blevet fejlinformeret, skal jeg bare føle mig frem, eller er der helt enkelt noget galt med mine nye gekkoer?
Lisbeta Midjord, Charlottenlund



Svar fra brevkasse

Hej Lisbeta
Smalfingergekkoer er nogle små, spændende øgler, som dog er overvejende nataktive. Der findes flere arter, og det er ikke allesammen, som har danske navne. Jeg gætter på, at det drejer sig om den art, der på latin hedder Stenodactylus petrii.
Disse gekkoer er insektædere og SKAL have små insekter og edderkopper (dvs. levende). Bananfluer og stuefluer vil have en passende størrelse til dem. Men HELT små fårekyllinger (er mindre end myrer!) og græshopper burde også have en passende størrelse. I dyrehandlere, der har specialiseret sig i krybdyr og padder kan du i reglen købe sådanne små foderdyr. Men det er bestemt muligt at avle f.eks. bananfluer og fårekyllinger, så du altid har foder ved hånden.
For øjeblikket kan du stadig fange små insekter udenfor. Hvis du tager en stort, finmasket planktonnet, kan du ketsje små fluer og myg på græsplæner og enge. Der er ikke så mange insekter tilbage her om efteråret, men de er der bestemt, og du vil nok kunne fange disse foderdyr indtil omkring 1. november, når vejret er godt. De små fluer, som kan fanges på den måde, kaldes også engplankton.
Husk at ryste foderdyr i vitaminpulver, der har et højt indhold af calcium (kalk) og vitamin D3 (og et lavt indhold af fosfor).
Når du har fået at vide, at smalfingergekkoer skal have en temperatur på 32-36 grader, så betyder det, at BUNDtemperaturen på terrariets varmeste sted, bør ligge på det niveau. Lufttemperaturen må godt være omkring 25 grader. Krybdyr er vekselvarme og regulerer selv deres temperatur, da de anbringer sig på det sted, der har den rette temperatur. Dvs. det gør ikke noget, at der faktisk er for varmt i den ene ende af terrariet, når der blot er køligt i den modsatte ende. Så finder dyrene selv ud af at placere sig på det sted, hvor temperaturen er passende.
Det er lige præcis, hvad du selv oplever i dit terrarium. På det varmeste sted er det nok for varmt, og så finder gekkoerne selv det sted, der passer dem bedst. Jeg ville anbringe flere skjulesteder i terrariet (altså flade sten og korkbark, som dyrene kan skjule sig under). Et skjul befinder sig på et varmt sted over varmepladen, et andet skjul har du anbragt på det koldeste sted, og et tredie skjul har lagt lige midt imellem. Så finder du hurtigt ud af, hvad gekkoerne synes bedst om!
Hvis de æder og i øvrigt lader til at trives, så er det nok i sin skønneste orden!
Om natten slukker du helt for varmen, da det bliver koldt om natten i ørkenen, hvor de lever. Hvis du kunne tænke dig, at de parrer sig og lægger æg, så bør du i 2-3 måneder om vinteren sænke temperaturen til ca. 13-15 grader (døgnet rundt). Når du så igen hæver temperaturen om foråret, vil de måske yngle. Det kræver selvfølgelig, at dine to gekkoer er en han og en hun!!
Jeg har selv studeret smalfingergekkoer i Negev-ørkenen i det sydlige Israel. Om sommeren er det bagende varmt om dagen. Der er ingen krybdyr, der kan tåle at være fremme i solen dagen lang i den bagende varme! Derfor søger de i skygge eller gemmer sig i huler, når det er så varmt. De dagaktive dyr soler sig og spæner omkring for at æde i morgen- og aftentimerne. Og de nataktive dyr er således i vigør om natten.
God fornøjelse!
Med venlig hilsen
Henrik Bringsøe,
næstformand i Nordisk Herpetologisk Forening
 
Dyrebrevkassen

 
Stil et spørgsmål til vores dyrlæger

Helt gratis!

Skriv et spørgsmål
Vi har samlet nogle af danmarks bedste dyrlænger

Så du kan få svar på dine spørgsmål