Jeg har indtil videre fanget to skildpadder (rødøret)

Underkategori: Skildpadde
Tema: Pasning, pleje, trivsel, aktiviteter, levevis

2003-11-16 06:38:58
Spørgsmål indsendt af Helene



Jeg har indtil videre fanget to skildpadder (rødøret terpin) (staves det sådan?) i Utterslev mose, og set flere andre. Jeg ved ikke rigtigt, om jeg bare skal lade dem være, eller om jeg bør fange dem. Jeg har hørt, at de ikke kan overleve en kold vinter herhjemme, og det er jo synd, hvis de bare skal ligge og fryse ihjel. Men jeg har en lumsk mistanke om, at i hvert fald den ene skildpadde har levet trygt og godt i Utterslevmose i flere år. Den var nemlig blevet mosefarvet, og på størrelse med et A4 papir.
Så mit første spørgsmål skal jeg fange dem, eller bare lade dem være?
Men jeg har et spørgsmål til... de to skildpadder jeg fangede ”boede” ikke mere end ti meter fra hinanden, jeg fangede dem samme sommer og det var en han og en hun... så...
Kan skildpadder få unger i Danmark, eller er det for koldt?

Det skal lige siges, at der ikke var noget i vejen med skildpadderne, (bortset fra at den ene var lidt tynd) og at jeg trods deres størrelser fandt, efter flere forgæves forsøg godt nok, et hjem i henholdsvis en dyrehandel og et terrarium.
Håber du kan svare... jeg er en meget stor dyreven og er i lidt af et dilemma... det er virkelig ikke let at afsætte en velvoksen skildpadde... og samtidig bryder jeg mig ikke helt om at lade dem være...
Hilsen Helene



Svar fra brevkasse

Hej Helene
Der findes jævnligt sumpskildpadder i Utterslev Mose, og de er naturligvis alle blevet udsat af mennesker. Ofte er det rødørede terrapiner, som kan kendes på den røde plet bag øjet. Hvis de to skildpadder har dette kendetegn, kan du godt gå ud fra, at de er rødørede terrapiner. Men for adskillige år siden er der også sat europæiske sumpskildpadder ud i Utterslev Mose; de har f.eks. pletter på hoved og hals i stedet for striber, som rødøret terrapin har.
Nogle terrapiner dør under den første vinter, når de udsættes i Danmark, mens andre kan overleve i adskillige år, som vi bl.a. oplever det i Botanisk Have i København. Og de kan tilsyneladende også overleve i Utterslev Mose.
Når vi måler skildpadder, så er det rygskjoldets længde (dvs. den lige længde, ikke den krumme længde hen over rygskjoldet), som vi bruger. Her er jeg helt sikker på, at en rødøret terrapin ikke har været på størrelse med et A4-papir, for så stor bliver den art nu ikke!
Rødørede terrapiner hører som sagt ikke hjemme i den danske natur, men på den anden side har vi ikke oplevet, at de har forvoldt nogle skader på vores fauna og flora. Om du vil fange dyrene og beholde dem, er op til dig. Men hvis du gør det, så skal du på forhånd have fundet en person, der gerne vil og kan byde dem de rigtige og tilstrækkeligt rummelige pladsforhold. Du skal ikke bare aflevere dem til en dyrehandel, for så skal du ikke regne med, at de får et ordentligt liv! Enkelte dyrehandlere har et rimeligt kendskab til skildpadder, men de fleste ved alt for lidt om dem.
Rødørede terrapiner kan ikke yngle i dansk natur – heldigvis! Det er for koldt til dem.
Med venlig hilsen
Henrik Bringsøe
Nordisk Herpetologisk Forening

Dyrebrevkassen

 
Stil et spørgsmål til vores dyrlæger

Helt gratis!

Skriv et spørgsmål
Vi har samlet nogle af danmarks bedste dyrlænger

Så du kan få svar på dine spørgsmål