Jeg har fundet en sumpskildpadde (rødøret terrapin)

Underkategori: Skildpadde
Tema: Fodring

2000-07-01 05:04:50
Spørgsmål indsendt af Lise Jensen, Asnæs



Jeg har fundet en sumpskildpadde (rødøret terrapin), og den er nu i mit havebassin, ca. 10 cm. lang.
Den ser ud til at befinde sig godt, vi smider af og til en regnorm ned til den som den spiser, men hvad skal den ellers leve af? Der er også salamander i bassinet, vil den angribe dem?
Hvordan kan vi kønsbestemme den? Vil den mistrives, hvis den er alene. Kan de yngle i havebassiner? Hvad gør vi med den til vinter?
Venlig hilsen
Lise Jensen, Asnæs



Svar fra brevkasse

Hej Lise
Rødørede terrapiner er overvejende kødædere. Dvs. de æder i naturen alle mulige vanddyr, lige fra hvirvelløse dyr (f.eks. vandinsekter) til småfisk og padder. Hvis I fodrer med fisk, bør det være hele småfisk med ben og indvolde - helst ferskvandsfisk. Regnorme er også udmærkede. Hvis I har salamandre i havebassinet, vil skildpadden bestemt også prøve at fange og æde dem. Det skal nok lykkes den at gøre nogle alvorlige indhug i jeres salamanderbestand. I værste fald vil salamandrene blive ædt helt i løbet af et par år. Derudover æder rødørede terrapiner også en del vandplanter.
Voksne rødørede terrapiner er lette at kønsbestemme: Hannen bliver væsentligt mindre end hunnen, hannen udvikler lange kløer på forbenene, og hannens hale er længere end hunnens.
Jeg synes bestemt at du burde finde en partner (af forskelligt køn) til din enlige rødørede terrapin!
I vinterhalvåret og i det kølige forår og efterår kan du holde den eller dem i et akvarium indenfor. I et par måneder kan du lave en slags dvale ved ca. 15 grader, hvor du ikke fodrer. Ja, du kan godt være heldig eller dygtig at få rødørede terrapiner til at formere sig i fangenskab! Men hvis hunnen lægger æg udenfor, skal du tage dem indenfor og udruge dem under fugtige og opvarmede forhold - men det kan vi evt. vende tilbage til en anden god gang!
I Nordisk Herpetologisk Forening er der en del medlemmer, der beskæftiger sig med skildpadder. Du kunne evt. melde dig ind via vores hjemmeside, www.nhf.dk
Med venlig hilsen
Henrik Bringsøe
Nordisk Herpetologisk Forening

Dyrebrevkassen

 
Stil et spørgsmål til vores dyrlæger

Helt gratis!

Skriv et spørgsmål
Vi har samlet nogle af danmarks bedste dyrlænger

Så du kan få svar på dine spørgsmål