Har lært en masse af bare ved at læse andres

Underkategori: Marsvin
Tema: Sygdom, parasitter, neutralisering

2007-06-09 02:31:59
Spørgsmål indsendt af Charlotte. Hej... først vil jeg lige sige tak for en SUPER brevkasse, som jeg har lært en masse af bare ved at læse andres spørgsmål, og svarene dertil...:)
Jeg er den heldige ejer af et dejligt lille han-marsvin på ca. 21 uger, og i 1. har hannerne større numser end hunnerne? jeg har før haft et hun-marsvin, men denne er min første han, og jeg syntes at hans numse virker større end hendes, måske enda lidt hævet. er det normalt? det virker ikk som om at han har ondt nogle steder, og han har det godt ellers.
2. jeg har læst at bredbladet persille indeholder meget oxalsyre, som er giftigt i større mængder. Passer det? og hvis det gør hvor meget må han så få?
3. nogle gange (mest om aftenen) laver han nogle mærkelige spring/spjæt med bagbenene. du har før skrevet at man bare skal nyde dette syn, og at de gør det fordi at de er glade, men jeg har læst et andet sted at: Ved mere graverende C-vitaminmangel udvikler sygdommen sig til skørbug. Ungernes vækst standses, og bliver tilstanden ikke normaliseret, vil væksten være ophørt for stedse. Der kan optræde tykke led specielt dyrets haseled. Dyrene bliver stive i bagparten og bevæger derfor begge bagben fremad på en gang (dette symptom kaldes for "hoppere"). hvad er forskellen på de to ting? og hvordan kan jeg se hvad det er mit marsvin gør? Jeg giver ham ca. 20g gnaverblanding hver dag, noget c-vitaminpulver på et stykke agurk/salat, og noget grønt med c-vitamin i hver dag. men lige da jeg havde fået ham var jeg ikk så opmærksom på at de ikke selv kan danne c-vitamin, så der gav jeg ham bare gnaverblanding, salat, agurk eller hvad vi nu havde i huset. kan han have fået c-vitaminmangel?
4. vi har fået at vide af dem i købte ham af at hans mor har haft sellnick/marsvineskab (hun er blevet rask igen) efter at vi købte ham. hvor stor er risikoen for at mit marsvin også har det, og skal jeg gøre noget? eller bare vente og se om han ogfå får det?
På forhånd tak..:)
Venlig Hilsen
Charlotte.Svar fra brevkasse

Hej Charlotte.
1) Det er hans testikler du kan se/mærke.
2) Det er korrekt. Jo mindre jo bedre. På denne årstid er der masser af gratis grønt i naturen der er meget bedre, f.eks. græs, mælkebøtter og skvalderkål.
3) Hans spring og spjæt kaldes popcorning, da det ligner popcorn der poppes i en gryde. Angående c-vitamin, så bør du gå over til rene marsvinepiller med c-vitamin (ligner kaninpiller eller kugleformede). Har man kun få dyr, så er Vitakrafts kugler fine og kan købes hos de fleste dyrehandlere.
Foderblandinger er ikke godt, da det indeholder for meget korn om er fedende og på anden måde skadeligt. Sådan som du beskriver at han springer, så lider han ikke af c-vitamin mangel.
4) Hvis hans mor er blevet smittet efter han er flyttet hjemmefra er der ikke de store problem i det, men hvis hun har haft det inden, så bør han behandles for en sikkerhedsskyld. Kontakt evt. opdrætteren.
Venlig hilsen
Johnny Ramm

Dyrebrevkassen

 
Stil et spørgsmål til vores dyrlæger

Helt gratis!

Skriv et spørgsmål
Vi har samlet nogle af danmarks bedste dyrlænger

Så du kan få svar på dine spørgsmål