Hjælp mig....! .

Underkategori: Øgle
Tema: Sygdom, parasitter, neutralisering

2014-07-11 04:06:57
Spørgsmål indsendt af På forhånd tak...Hanne Olesen



Hjælp mig....!
Jeg sidder og skal skrive en projektopgave om brillekaimanen og kan simpelthen ikke finde noget info om dette dejlige dyr...
Jeg har nogle enkelte bøger, men mangler noget stof omkring føde, pasning i fangenskab, terrarieforhold. Vi har to på den skole jeg går på, og vi skal til at bygge et større ”bur” til dem. Hvordan skal det gøres og hvilke forhold vil de have det bedst under. Samt noget om deres adfærd i og uden for fangenskab. Samt føde....
Håber I kan bidrage med lidt.
På forhånd tak...Hanne Olesen



Svar fra brevkasse

Hej Hanne.
Jeg vil prøve at hjælpe dig lidt med oplysninger om brillekaimanen, selv om det jo ikke er meningen, at jeg skal klare dine lektier! Jeg synes ikke, at brillekaimaner er velegnede terrariedyr. De er måske "søde" som små, men i udvokset stand bliver de omkring 2,5 m, og så skal man have stor respekt for dem, for de kan bestemt være farlige. De er tillige ret nervøst anlagte. Med de regler for hold af eksotiske dyr (under dyreværnsloven), der er ved at blive udarbejdet, er det meget muligt, at det bliver helt forbudt at holde brillekaiman. Du kan læse mere om disse regler i to afsnit på Nordisk Herpetologisk Forenings hjemmeside: www.nhf.dk
Voksne brillekaimaner bør have et terrarium (eller akvaterrarium med stor vanddel) med en grundflade på 12-15 kvadratmeter, og det skal selvsagt være bygget i solide materialer. De er sky og skal have gode skjulesteder under vandet. Du skriver, at I har to brillekaimaner på jeres skole. Jeg håber sandelig ikke, at det er en almindelig folkeskole eller et gymnasium, for så vil jeg da sætte et spørgsmålstegn ved forsvarligheden i at holde den slags dyr dér. Går du på en teknisk skole (f.eks. Roskilde eller Kolding)?
For få måneder siden kunne du i NHF's medlemsblad læse en omfattende artikel om hold af den mindre art, der hedder dværgkaiman. Forfatteren, René Hedegaard Pedersen, skrev, at disse retningslinier var udmærkede for hold af krokodiller i almindelighed. Du bør læse den artikel (hvis du ikke allerede har gjort det). Hvis du eller din skole er interesseret i at modtage NHF's medlemsblad, kan I melde jer ind i foreningen.
Som unger lever brillekaimanen i naturen af alle mulige insekter, orme, bløddyr og andre hvirvelløse dyr. Voksne brillekaimaner æder store vandsnegle og fisk. I fangenskab vil jeg anbefale, at grundfoderet udgøres af ferskvandsfisk (ikke saltvandsfisk). Pattedyrskød bør kun gives som et mindre supplement!
I naturen er brillekaimanen særdeles tilpasningsdygtig og kan findes i næsten enhver type ferskvand (undtagen i den tætte regnskov) inden for sin udbredelse i Syd- og Mellemamerika.
Nu ved jeg jo ikke, hvor i Danmark du bor, men jeg vil stærkt anbefale dig og din skoleklasse at besøge den nyoprettede krokodillezoo, der findes i Eskilstrup på Falster (tlf. 5445 4242). René Hedegaard Pedersen, der står i spidsen for den, har en fremragende viden om krokodiller, og han vil givetvis kunne give jer gode råd og oplysninger.
Med venlig hilsen
Henrik Bringsøe
Næstformand i Nordisk Herpetologisk Forening

Dyrebrevkassen

 
Stil et spørgsmål til vores dyrlæger

Helt gratis!

Skriv et spørgsmål
Vi har samlet nogle af danmarks bedste dyrlænger

Så du kan få svar på dine spørgsmål